Haber

Başkentte Artan Sıcaklık Çiftçileri Zorluyor

Başkentte artan hava sıcaklığı sebze ve meyve üretimini olumsuz etkilerken, çiftçileri güneşin en az etkili olduğu saatlere göre tarlada çalıştıkları süreyi belirlemeye zorluyor.

Ankara’da havaların sıcak olması nedeniyle güneşten yanmış ve bozulan mahsuller çöpe gitme tehlikesi yaşıyor. Çiftçiler de tarlada geçirdikleri zamanı güneşin en az etkili olduğu sabah ve akşam saatlerine göre değiştiriyor.

“Tarlayı daha sık sulamaya başladık”

Ayaş ilçesine bağlı Ilıca Mahallesi’nde çiftçilik yapan Mustafa Erel, son günlerde artan hava sıcaklığıyla birlikte çalışmanın zorlaştığını söyledi.

Erel, sıcaklık yükselmeden önce günde 6-7 saat çalıştıklarını ancak artık güneş altında ancak 3 saat durabildiklerini anlattı.

Mahsul kaybı yaşamamak için sulama çalışmalarını artırdıklarını belirten Erel, “Sulamayı artırdık, sabah erken gelip akşam erken gitmeye çalışıyoruz. Güneşin olmadığı saatleri tercih ediyoruz. .” söz konusu.

Geçen yıl sıcak hava ve kuraklık nedeniyle kayıplar yaşadıklarını anlatan Erel, bir ay önce sel nedeniyle tarlalarının zarar gördüğünü, şimdi de sıcak havayla mücadele ettiklerini söyledi.

“Güneşte yanmış olanlar satılamaz”

Sebze tarlasında çapa yapan Birsen Özkaya, çiftçinin sıcak soğuk demeden çalıştığını söyledi.

Sıcakların dışarıda çalışan herkesi etkilediğini belirten Özkaya, “Hava çok sıcak. Bu şekilde başımızı örtüyoruz. İşe erken geliyoruz. Biraz çalışıyoruz ve gölgede kalıyoruz.” dedi.

Sıcaktan dolayı tarlalarında daha sık sulama yaptıklarını anlatan Özkaya, şöyle devam etti:

“Dallar sıcaktan ölüyor. Mantar hastalığı oluyor. Daha önce de selde ekinlerimizi kaybetmiştik. Burada iki kez sel basmıştı. Şimdi kavurucu sıcak sebzeler yanıklara ve hastalıklara neden oluyor.”

Özkaya, güneşte yanmış sebze ve meyvelerin de satılamayacağını belirtti.

“Gerekli yardımı yapıyoruz”

Ayaş Belediyesi Başkan Yardımcısı Mustafa İdeal, sıcak hava nedeniyle mahsullerde hastalık oluşabileceğine değinerek, bunun için ilaçlama yapılabileceğine dikkat çekti.

Sıcak hava nedeniyle çiftçiyi zor bir yılın beklediğini söyleyen Dava, “Sıcaklara bağlı hastalıklarımız var. Bazı çiftçilerimiz mahsullerini kaybetmek üzere. Bu mahsullerini kaybeden çiftçilerimiz gerekli ilaç tedbirlerini alıyor. Biz de gerekli yardımı yapıyoruz” dedi. söz konusu.

Güneşten en fazla kaybın domateste yaşandığına dikkati çeken İdeal, “Bizim yöresel Ayas domatesimiz 10-15 gün gibi bir sürede çıkıyor.” söz konusu. Davada, domates yetiştiriciliği ile gerçekleştirilecek festivalin ardından Ayaş domateslerinin de tezgahlardaki yerini alacağı kaydedildi.

havsahaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu