Büyük paralı yatırımcılar odağını gelişmekte olan piyasalara kaydırıyor
Gelişmekte olan piyasa borçlanma fonlarından çıkış eğiliminin ortasında, büyük yatırımcılar fonlarını giderek artan bir şekilde belirli gelişmekte olan piyasalara yönlendirerek yatırım stratejilerinde olası bir yapısal değişikliğin sinyalini veriyor. Bank of America’da küresel gelişmekte olan piyasalar sabit gelir stratejisi başkanı David Hauner, büyük küresel sabit gelir fonlarının Meksika, Brezilya, Türkiye, Hindistan ve Polonya gibi ülkelere önemli yatırımlar yaptığını belirtti.
EPFR tarafından bildirildiği üzere, gelişmekte olan piyasa borçlanma fonlarından yılbaşından bu yana yaklaşık 5 milyar dolarlık bir çıkışa işaret eden verilerle tezat oluşturacak şekilde, pozitif büyümeye sahip olduğu ya da reformlardan geçtiği düşünülen bu ülkeler önemli ölçüde ilgi çekmektedir. Ancak bu veriler, genellikle Çin’in hakim olduğu, önceden belirlenmiş bir varlık karışımına sahip borsa yatırım fonlarını ve yatırım fonlarını yansıttığı için yatırımların tam kapsamını yansıtmamaktadır.
Bu değişim, yatırımcıların geniş endeksli ürünler yerine spesifik ülke riskleri aramasından kaynaklanmaktadır. Para birimi devalüasyonları ve sübvansiyon kesintileri gibi reformları uygulayan ülkeler, devlet maliyesini güçlendirme çabaları nedeniyle yatırımcılar tarafından ödüllendiriliyor. Mısır ve Nijerya’daki kısa vadeli yatırımlar da Birleşik Arap Emirlikleri ve Uluslararası Para Fonu’ndan gelen nakit girişlerinin ardından popülerlik kazandı.
Jupiter Asset Management’ın gelişmekte olan piyasa borçları başkanı Alejandro Arevalo, ABD-Çin ticaret gerilimlerinin ortasında enflasyonu etkin bir şekilde yönetmeleri ve stratejik konumları nedeniyle yatırımcılar için cazip hale gelen Meksika, Hindistan ve Vietnam gibi ekonomilerin etkileyici performansına dikkat çekti.
Bu eğilimi destekleyen Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), yabancı yatırımcıların Mart ayında gelişmekte olan piyasa portföylerine yaklaşık 32,7 milyar dolar eklediğini ve bu piyasalara üst üste beşinci ay net yabancı girişi olduğunu bildirdi.
Ayrıca, bu yıl Mısır ve Pakistan gibi ülkelerin yüksek getirili tahvillerinin yanı sıra Türkiye ve Fildişi Sahili gibi ülkelerin başarılı tahvil ihraçlarında bir artış görüldü. Bu gelişmeler, gelişmekte olan piyasaların artan olgunluğunun ve istikrar ile cazip getirilerin birleşiminden etkilenen küresel borç yatırımcıları için çekiciliğinin altını çiziyor.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.