Haber

Bursa’da Cumhur İttifakı üyeleri mevzuata aykırı hareket etti: Belediye Meclisi düşebilir

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin (BBB) 22 Mart’ta gerçekleşen Ekim Ayı Meclis Toplantısı’nda, AK Parti, MHP ve BBP’li meclis üyeleri tarafından kanuna aykırı oy kullanıldı. BBB Başkanı Mustafa Bozbey tarafından oylamaya sunulan 2025-2029 Stratejik Planı, Belediye Kanunu’na aykırı bir biçimde AK Parti, MHP ve BBP meclis üyeleri tarafından reddedildi.

Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ise ret kararının kanuna aykırı olduğunu savundu. Meclis üyelerinin görevini yapmadığını sözlerine ekleyen Bozbey, tekrar oylama talep etti. CHP’li meclis üyeleri de ret kararının meclisin feshi veya ret kararı veren üyeler nezdinde hukuki sonuçlar doğuracağı uyarısında bulundu.

HALI SAHA MAÇI İÇİN MECLİS TOPLANTISINI TERK ETTİLER

Hatta itirazların komisyonda yapılması gerektiği halde, ilgili plan ile ilgili bir sunum daha yapıldı. Ancak, çoğunluğu elinde bulunduran Cumhur İttifakı geri adım atmadı. Bu arada kanuna aykırı bir karara imza attığının farkında olmayan bazı meclis üyelerinin “Hali saha maçına gidiyoruz Başkanım” ifadeleri ile durumla dalga geçtiği ve salondan ayrıldığı görüldü.

‘HUKUKİ YOLLARA BAŞVURACAĞIZ’

Görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada 2025-2029 Stratejik Planı’nı katılımcı ve şeffaf bir yönetim anlayışı ile hazırladıklarını belirten Bozbey, “Hazırlanan stratejik plan, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanının stratejisini belirleyen plandır. Bursalılar adına verdiğimiz sözlerin stratejisidir. Kanun, ‘Meclis, stratejik planı onaylar’ diyor. Stratejik Plan doğrultusunda bütçemizi oluşturmaya başlayacağız. Bizler burada Bursalıları temsil ediyoruz. Zaman kaybına tahammülümüz yok. Bursalıların menfaatleri bizim birinci önceliğimizdir. Bunun böyle bilinmesi lazım. Artık gerekli hukuki yollara başvurarak süreci devam ettireceğiz. Bursalılara karşı stratejik planı reddetme hakkınız yok. Sonuç olarak hayırlısı olsun” dedi.

‘CUMHUR İTTİFAKI AZINLIK OLABİLİR’

Belediye Kanunu’nun ‘Meclisin feshini düzenleyen 30. maddesinde gerekçelerden biri, “Kendisine kanunla verilen görevleri süresi içinde yapmayı ihmal eder ve bu durum belediyeye ait işleri sekteye veya gecikmeye uğratırsa” ifadeleri ile yer alıyor.

Hukukçular meclisin feshine kadar gidecek sonuçlar doğurabilecek ret kararına imza atan meclis üyelerinin ‘görevi kötüye kullanma’ suçlaması ile yargılanabileceğini ve meclis üyeliklerinin düşebileceğini de belirtiyor. Ellerindeki meclis çoğunluğunu kanuna rağmen belediye başkanının aleyhine bir güç olarak kullanan Cumhur İttifakı’nın, yaptığı bu hatayla meclis çoğunluğunu kaybedebileceği de Bursa’da konuşulan konular arasında.

(HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu